Enprobel, een dynamisch duo voor de inzameling van gebruikte olie

Enprobel (“Environnement Propre pour notre Belgique”) werd opgericht en gelanceerd in oktober 2017 door twee jonge Brussels ondernemers, Nahla El Mernissi en Imad Mouakkat. Nahla behaalde een master in Business Management en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. Imad stond aan de basis van de oprichting van de bv en staat nu in voor de ophaling van frituurolie. De twee ondernemers, die voor het feit werden gesteld dat frituurolie en -vet in de leidingen onrechtmatig in de leidingen wordt geloosd, en in de wetenschap dat 1 liter geloosde gebruikte olie meer dan 1000 liter drinkwater vervuilt, wilden in actie komen. Ze hebben een marktonderzoek gedaan dat aantoonde dat 1 op de 2 Belgen zijn gebruikte olie door de leidingen spoelt. Waarom zou het dan niet beter zijn om, in plaats van te investeren in waterfiltratiesystemen om het water te zuiveren, in te staan voor een directe ophaaldienst van die olie?

Goudklompje van 2018

Village Partenaire en Groupe One hebben het genoegen gehad om ons te coachen in de ontwikkeling van dit project: de twee ondernemers werden bijgestaan door Christophe Grasser, terwijl ze eveneens deelnamen aan het Greenlab.brussels programma voor de acceleratie van het circulaire ondernemerschap. Na afloop van dit programma werd het project uitgeroepen tot de winnaar van Greenlab editie 2018!

Image camion travailleur

Van restauranthouders tot inwoners

Een honderdtal Brusselse klanten en enkele grote namen in de Vlaamse (Antwerpse) en Waalse horeca zijn klant bij Enprobel. Hun ondernemingsmodel is gebaseerd op de terugkoop van olie bij handelaars om ze nadien te verkopen aan een onderaannemer. De olie wordt gefilterd en geklaard om er een goede basis van te maken voor de productie van biobrandstof, zeep- en cosmeticaproducten. Enprobel richt zich ook op particulieren en werkt daarom, sinds juli 2018, samen met een appartementsgebouw met meer dan 400 appartementen. De bewoners kunnen zo hun gebruikte olie inleveren in de hun ter beschikking gestelde flessen. En daarbij wil de kleine onderneming het niet laten. Ze wordt op dit moment ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Net Brussel maar is van plan om haar netwerk nog meer uit te breiden om de oplossing op grotere schaal te ontwikkelen. Daarom onderhandelt ze momenteel met de gemeenten, alsook met verschillende syndici van appartementsgebouwen.

Als u wenst te investeren in dit project, aarzel dan niet om contact op te nemen met Nahla El Mernissi op enprobelco@gmail.com

Web site: http://oncollectevoshuiles.be/

Facebook: https://www.facebook.com/enprobel/